Sisällysluettelo
Videon merkitystä 2020-luvun markkinoinnissa, brändäämisessä tai vaikkapa itsensä esiintuomisessa ei voi vähätellä. Video on jatkuvasti yleistyvä viestinnän muoto, ja esimerkiksi jo tällä hetkellä näen omassa Facebook fiidissä enemmän videoita verrattuna mihinkään muuhun sisältöön. Tämän vuoksi olisikin erittäin hyödyllinen taito osata tuottaa laadukkaita videoita itsenäisesti, sillä videokuvaus ei ole koskaan ollut yhtä helppoa kuin se on tänä päivänä. Taskussa kulkevat matkapuhelimet pystyvät tallentamaan todella hyvälaatuista videota – onhan niillä kuvattu jo elokuviakin. Tässä blogikirjoituksessa voit bongata muutamia keskeisimpiä videokuvaukseen liittyviä asioita, joilla sinäkin pääset helposti alkuun ja voit aloittaa laadukkaan videosisällön kuvaamisen.
1. Kuvanlaatu ja kuvauspaikka
Toimivan videon yhtenä keskeisimpänä asiana mainittakoon riittävä kuvanlaatu niin, että videosta saa selvää. Tähän vaikuttaa vahvasti se millaisella kameralla kuvataan, sekä kuvauspaikan olosuhteet kuten esimerkiksi valon määrä. Kuvauspaikka kannattaa valita olosuhteiden mukaan niin että luonnonvaloa voi hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti. Riittävä valo esimerkiksi ikkunasta luo luonnollisia varjoja eikä lisävalaistusta tarvitse käyttää. Luonnonvalon kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen sillä kuva voi helposti ylivalottua.
2. Valotus
Valotus kannattaa säätää aina kuvattavan kohteen mukaan, esimerkiksi kasvoihin. Kasvojen ollessa oikein valotetut, voi tausta hätätapauksissa ylivalottua. Aurinkoon päin ei kannata koskaan kuvata, sillä vastavalo tekee kuvaamisesta haastavaa. Kuvattava kohde kannattaa asettaa aina niin, että aurinko jää kameran taakse tai sivulle. Jos päivä on ehtinyt jo pitkälle, eikä luonnonvaloa voi hyödyntää, voidaan luonnonvalon sijasta käyttää lähes mitä vaan kotoa löytyvää valaisinta valaisemaan kuvattavaa kohdetta. Kannattaa myös kiinnittää huomiota väreihin ja siihen, että ne näyttävät mahdollisimman luonnollisilta.
3. Sommittelu
Valon lisäksi on tärkeää sommitella kuva hyvin. Jos puhut itse suoraan kameralle, kannattaa itsensä sommitella kuvan keskelle, valita sommitelman taustalle joku mielenkiintoinen tausta, ja tarkistaa, ettei kuvaan jää mitään ylimääräistä. Huomaa myös erilaiset vaaka- ja pystylinjat kuvassa: emme halua, että takana oleva puu näyttää kasvavan päästämme tai että kaide katkaisee vartalomme kahtia.
4. Ääni
Selkeän kuvanlaadun lisäksi ääni on keskeinen tekijä laadukkaassa videossa. Laadukkaan äänen tallentaminen videolle on jopa kuvanlaatua tärkeämpää.
Ihminen jaksaa katsoa huonolaatuistakin videota, mutta vain, jos äänestä saa hyvin selvää.
Tilanne ei kuitenkaan käänny toisin päin. Tasokkaan äänen tallentamiseen voi vaikuttaa helposti puhumalla riittävän selkeällä ja voimakkaalla äänellä tarpeeksi lähellä mikrofonia. Kameran omalla mikillä pärjää, mutta erillisen mikrofonin osto on myös suositeltavaa, esimerkiksi simppelillä nappimikrofonilla pääsee jo pitkälle.
Toisaalta äänen merkitystä nopeatempoisissa some-videoissa on hankala arvioida, sillä suurin osa käyttäjistä katsoo kuitenkin videoita ilman ääntä, jolloin tekstitykset nousevat suureen rooliin. Siksipä suosittelen tekstittämään videonne!
5. Sisältö
Videota suunniteltaessa ennen kaikkea kannattaa panostaa sen sisällän mielenkiintoisuuteen. Varsinkin videon ensimmäiset sekunnit ovat elintärkeitä, sillä ne määrittelevät pitkälti sen tuleeko videoosi törmännyt henkilö katsomaan sisältösi loppuun asti vai ei.
Videokuvaamiseen ei aina tarvita viimeisintä huutoa olevia laitteita, sillä loppujen lopuksi kaikista tärkeintä on videon viesti. Jos viestisi välittyy videosta, se on ymmärrettävä sekä tavoittaa kohdeyleisön, kaikki muu on vain plussaa ja hifistelyä.
Mitä ovat videotuotannot?
Jotta voisin auttaa sinua mahdollisimman hyvin perehtymään, mitä erilaiset videotuotannot ovat, miten videotuotantoja tehdään ja mitä videotuotannoista hyötyy, perehdy kattavaan artikkeliimme Kaikki mitä sinun pitää tietää videotuotannoista ja mainosvideoista. Vastaamme tässä artikkelissa ennen kaikkea kattavaan kysymykseen, mitä ovat videotuotannot.
Remo Vilkko
Retkiopas: Videotuotannot
0504604270
remo@pitkospuu.fi