Tuskallinen videoeditointi – Näin helpotat videoeditointia

Videoeditointi tarkoittaa videoiden leikkaamista haluttuun muotoon eli yksittäisten otosten järjestämistä esityskelpoiseksi.

Perinteinen leikkaus, eli lineaarinen leikkaus tarkoittaa kuvien leikkaamista haluttuun muotoon siten, että ne kopioidaan nauhalta toiselle.

Nykyaikainen editointi, eli epälineaarinen leikkaus on kuitenkin kokonaan syrjäyttänyt lineaarisen editoinnin, koska leikattavia kohteita ei tarvitse enää hakea erillisiltä nauhoilta. Kaikki kuvattu materiaali sijaitsee tietokoneen kovalevyillä ja on sieltä suoraan tuotavissa aikajanalle.

Nykyaikaiset kuvausmenetelmät ja -kalusto yhdistettynä videonmuokkausohjelmien helppokäyttöisyyteen on nopeuttanut ja helpottanut videoeditointia.

New call-to-action

Kuinka helpottaa videoeditointia?

Videoeditointi on nykyaikaisessa kuvaustoiminnassa lähes aina kuvaajan työtä. Tästä poikkeuksena ainoastaan pidemmät tuotannot kuten elokuvat ja dokumentaariset videotuotannot. Suurin osa nykyaikaisista videotuotannoista on lyhyitä, sosiaalisen median jalkautukseen tehtyjä videotuotantoja, joissa korostuu nopeus ja kustannustehokkuus.

Kun sama henkilö hoitaa kuvauksen sekä editoinnin ja on mukana suunnittelu- ja käsikirjoitusvaiheessa, on hänellä editointivaiheessa suoraan tiedossa mitä on kuvattu, mitä tullaan editoimaan ja miltä valmiin tuotannon pitäisi näyttää.

Johdonmukaisella kuvaussuunnittelulla voidaan huomattavasti helpottaa editointi vaihetta, kuvaamalla lopulliselle videolle tulevia kohtauksia kronologisessa järjestyksessä. Tämä ei toki ole aina mahdollista, mutta varsinkin pienemmissä tuotannoissa tähän yleisesti päästään.

On tärkeää muistaa laadukkaan kuvaamisen merkitys editointivaiheeseen. Oikeilla menetelmillä kuvattu ja teknisesti laadukas raakavideo on aina miellyttävämpi editoida. Editointivaiheessa voidaan jossain määrin korjata kuvauksessa tapahtuneita virheitä, mutta tämä on usein kestoltaan hidasta ja nostaa koko projektin kustannuksia. Lähtökohtaisesti samalla vaivalla saa kuvattua hyvää kuin myös huonoa videota.

Videoeditointi on mahdollista kaikille.

Videoeditointiohjelmia on nykyään tarjolla useita erilaisia. Osa on kaupallisia ns. ammattikäyttöön tehtyjä ja osa ilmaisia. Monesta ammattilaiskäyttöön suunnitellusta ohjelmistosta löytyy ilmaisversioita supistetuilla ominaisuuksilla, jotka riittävät monen kotieditoijan käyttötarpeisiin. Käytännössä ammattilaiset käyttävät kahta eri ohjelmistoa, jotka ovat Adobe Premiere sekä Final Cut Pro. Molemmat ovat ominaisuuksiltaan lähes identtiset, mutta käyttöliittymissä on pieniä eroja.

Jokaisen on mahdollista oppia nykyaikainen videoeditointi. Kaikki tieto on kaikkien saatavilla esimerkiksi YouTubesta löytyvillä ohjevideoilla, joita on olemassa tuhansia erilaisia, useille eri kielille käännettyinä. Parhaat videoeditoijat ovat lähes poikkeuksetta syventäneet omaa osaamistaan media-alan kouluista saadun osaamisen lisäksi. Videoeditoinnin ammattilaiset päivittävät osaamistaan jatkuvasti samaa tahtia kuin alustojen ominaisuudet kehittyvät.

Editointityöskentely vaatii siis jatkuvaa uuden opettelua, asioiden sisäistämistä ja käyttöönottoa.

Suosituimmat videoeditointiohjelmat?

Videoeditointiohjelmia on nykyään tarjolla useita kymmeniä, listaamme tässä suosituimpia kaupallisia ja ei-kaupallisia.

Kaupalliset videoeditointiohjelmat

  1. Adobe After Effects
  2. Adobe Premiere Elements
  3. Adobe Premiere Pro
  4. Avid Media Composer
  5. Effects Lab Pro
  6. Final Cut Pro
  7. imovie
  8. MAGIX Movie Edit Pro
  9. Motion
  10. Pinnacle Studios
  11. PowerDirector
  12. Vegas Pro

Ilmaiset videoeditointiohjelmat

  1. Blender
  2. Cinelerra
  3. Kdenlive
  4. Windows Movie Maker

On syytä huomata, että monista kaupallisista videoeditointiohjelmista on saatavilla ilmaisversiot, joilla pystyy toteuttamaan perustason videoeditointia. Kohtauksien leikkausta ja värimäärittelyä sekä joitain erikoistehosteita kuten yksinkertaisia siirtymiä ja animointeja.

Videoeditointi on pieni osa koko videotuotantoa

Videotuotannon laadukkuus riippuu monesta tekijästä ja videoeditointi on vain yksi niistä. Mikäli haluat enemmän tietoa videotuotantojen teosta, tutustu artikkeliimme ”Kaikki mitä sinun tulee tietää videotuotannoista”. Artikkeli on laajin sarjassaan ja sisältää kaiken tarvittavan tiedon videotuotantojen tekemiseen ja ostamiseen.

Kirjoittaja: Matti Ruuska

Kirjoittaja: Matti Ruuska

Julkaistu: 10.11.2020

Matti Ruuska (BBA) on markkinoinnin ammattilainen, jolla on kokemusta varsinkin erilaisista digitaalisen markkinoinnin strategioista, tekniikoista ja menetelmistä. Hän on toiminut alalla vuodesta 2007 lähtien tehden projekteja aina suomalaisista PK-yrityksistä kansainvälisiin pörssiyhtiöihin saakka.

Jatka lukemista…

Myynnin ja markkinoinnin tehokas yhteistyö

Myynti ja markkinointi muodostavat yhdessä toimiessaan tehokkaan koneiston, mutta erillään ollessaan ponnistelut menevät hukkaan. Tärkein etu myynnin ja markkinoinnin yhdistämisessä on asiakkaan...

Verkkosivualustat vertailussa

Mitä alustaa sinun pitäisi käyttää? Tässä on blogi, jossa käsitellään kolmen suositun alustan etuja, niiden käyttöä sekä yleisesti verkkosivustojen rakennusprosessia. WordPress, Drupal sekä...

Mitä tarkoittaa konversio?

Tässä artikkelissa käsitellään konversiota markkinoinnin ja myynnin näkökulmasta. Konversio on digitaalisen markkinoinnin mittayksikkö. Vaikka konversioaste saattaa olla yksi vaikuttavimmista...