Yritysvideon hinnoittelu koostuu useista eri tekijöistä

Kun puhutaan yritysvideon hinnoittelusta, puhutaan monen eri osa-alueen hinnoittelusta. Karkeasti hinnoittelu voidaan jakaa kolmeen eri osa-alueeseen, joita ovat:

  • Suunnitteluun ja kuvauksiin käytettävät henkilötunnit.
  • Editointiin ja vedoskierroksiin käytettävät henkilötunnit.
  • Muut kulut kuten näyttelijän palkkiot, matkat, erikoistehosteiden järjestelyt ja muut normaalista toiminnasta poikkeavat kulut.

Onkin tärkeää huomata, että yritysvideoiden, kuten kaikkien erilaisten videotuotantojen hinnoittelu eroaa toisistaan huomattavasti. Eri tekijät kuten esimerkiksi kuvaajien ja äänityöskentelijöiden määrä vaihtelee projekteista riippuen valtavasti.

Yritysvideoiden suunnittelun ja kuvauksien hinnoittelu

Lähtökohtaisesti yritysvideoiden punainen lanka tulee aina yrittäjältä itseltään. Videotuottaja sittemmin muuttaa idean käsikirjoituksen muotoon. Ideasta mennään suunnitteluun, suunnittelusta synapsiin, ja siitä käsikirjoitukseen. Suunnittelun perusteella saadaan tarvittavat tiedot siihen, millaisella kalustolla, monellako hengellä ja kuinka pitkään kuvauksien toteuttamiseen menee henkilötyötunteja. Näiden perusteella saadaan luotua hyvinkin tarkka kuva suunnittelun ja kuvauksien hinnoittelusta.

Editoinnin ja vedoskierroksien hinnoittelu yritysvideoissa

Editointiin käytettävän ajan arvioinnin tekee yleensä kuvaaja, joka hoitaa myös editoinnin. Kuitenkin kun samantyylisistä projekteista on laajasti kokemusta, pystytään tietyn tyylisiin videotuotantoihin, kuten esimerkiksi yritysvideoihin luomaan tietynlaiset raamit kustannuksille.

Vedoskierroksien hinnoitteluun on yleisesti kaksi mallia. Yleensä sopimuksissa on kaksi vedoskierrosta, mikä antaa tilaajalle kaksi kertaa mahdollisuuden vaikuttaa videon kerrontaan, leikkaukseen tai muihin vidoissa tapahtuviin asioihin.

Toinen malli, se asiakasystävällisempi malli, jota mekin Pitkospuulla noudatamme, on se, että videota säädetään ja editoidaan niin pitkään, kunnes tilaaja on 100% tyytyväinen tuotokseen.

New call-to-action

Muut mahdolliset (yllättävät) kulut ja piilokulut yritysvideoissa

Videon hintaan vaikuttaa oleellisesti myös ns. muuttuvat kulut, joita alla listattuna:

  • Näyttelijän palkkiot
  • Ääninäyttelijän palkkiot
  • Erikoistehostekulut kuten savukoneet
  • Kuvausryhmän matka-, majoitus- sekä päivärahakulut
  • Mahdolliset erikoistyötä vaativat editointikulut kuten animaatioiden rakennus
  • Kuvauspaikkojen varaaminen ja vuokrat
  • Mahdolliset kaluston kuljetuskulut esimerkiksi mönkijällä luontoon.

Yritysvideon, kuten kaikkien videotuotantojen hinta koostuu siis useasta eri osa-alueesta, jotka riippuvat aina projektin laajuudesta ja teknisestä toteutuksesta.

Ammattilaisen tekemässä tarjouksessa tulee ilmi kaikki muuttuvat kulut, sekä piilokulut, eikä tilaajaa laskuteta sopimuksen ulkopuolisista asioista.

Muuta huomioon otettavaa yritysvideoita ja muita yrityksen videotuotantoja toteuttaessa on oman henkilöstön kyvykkyys näyttelemiseen. Yritysvideoilla, oli kyseessä sitten yrityksen oma video tai asiakkaasta tehty referenssivideo, yksittäisten henkilöiden toimiminen kameran edessä on aina otettava huomioon suunnittelussa. Kameran kanssa toimimiseen ja esiintymiseen tottunut henkilö saa aikaan huomattavasti vakuuttavampaa sisältöä, kuin juuri työskentelyn aloittanut, sosiaalisesti lahjaton henkilö.

New call-to-action
Kirjoittaja: Matti Ruuska

Kirjoittaja: Matti Ruuska

Julkaistu: 27.10.2020

Matti Ruuska (BBA) on markkinoinnin ammattilainen, jolla on kokemusta varsinkin erilaisista digitaalisen markkinoinnin strategioista, tekniikoista ja menetelmistä. Hän on toiminut alalla vuodesta 2007 lähtien tehden projekteja aina suomalaisista PK-yrityksistä kansainvälisiin pörssiyhtiöihin saakka.

Jatka lukemista…

Myynnin ja markkinoinnin tehokas yhteistyö

Myynti ja markkinointi muodostavat yhdessä toimiessaan tehokkaan koneiston, mutta erillään ollessaan ponnistelut menevät hukkaan. Tärkein etu myynnin ja markkinoinnin yhdistämisessä on asiakkaan...

Verkkosivualustat vertailussa

Mitä alustaa sinun pitäisi käyttää? Tässä on blogi, jossa käsitellään kolmen suositun alustan etuja, niiden käyttöä sekä yleisesti verkkosivustojen rakennusprosessia. WordPress, Drupal sekä...

Mitä tarkoittaa konversio?

Tässä artikkelissa käsitellään konversiota markkinoinnin ja myynnin näkökulmasta. Konversio on digitaalisen markkinoinnin mittayksikkö. Vaikka konversioaste saattaa olla yksi vaikuttavimmista...